Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на артистите в България обяви номинациите за наградите „Икар 2017“

Цветана Манева, Руси Чанев и Гинка Станчева (отляво надясно)
Снимка: БГНЕС
Актьорите Цветана Манева, Гинка Станчева и Руси Чанев са тазгодишните носители на големите награди „Икар“. Отличието на Цветана Манева е за цялостен принос към преподавателската дейност, а на Руси Чанев – за изключителен творчески принос към българския театър. Гинка Станчева е удостоена с наградата за чест и достойнство, която се присъжда по лична преценка на председателя на Съюза на артистите в България, в случая това е Христо Мутафчиев.
Националните награди за сценични изкуства „Икар“ се връчват от 1974 година, за да отличават най-добрите постижения в областта на драматичния и кукления театър, цирковото и вариететното изкуство, на драматургичното и критическото писане, на техническото осъществяване на спектаклите, на дублажа на филми и сериали, както и в областта на съвременната българска музика и съвременния танц и пърформанс.
По преценка на журито тази година няма номинации в категорията за нов драматургичен текст.
Наградата за главна роля ще си оспорват актрисите Албена Чобанова, Ивана Папазова и Стефка Янорова и актьорите Васил Дуев, Иван Радоев, Филип Аврамов и Валери Йорданов.
В режисурата, където журито отбелязва тази година силни постижения и навлизането на нова вълна творци, конкуренцията ще бъде между Боян Иванов, Крис Шарков и Николай Поляков.
Церемонията по връчването на престижното отличие ще се състои най-вероятно в цирк „Балкански“ – в чест на 120-ата годишнина на българското цирково изкуство. В Световния ден на театъра – 27 март, най-достойните сред номинираните ще получат статуетката на наградата, която е с променен вид тази година – Икар с горящи крила. По думите на Христо Мутафчиев това е призив за повече уважение към своеобразната саможертва на всички, които се занимават с изкуство днес в България.

В „Артефир“ ви представихме номинациите в отделните категории и коментарите на някои от членовете на журито: проф. Камелия Николова (театровед), проф. Красимир Спасов (режисьор), проф. Васил Рокоманов (сценограф) и актрисата Маргита Гошева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна