Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа среща за преодоляване на кризата с недостига на някои лекарствени продукти

Снимка: БГНЕС

Да започнат съвместни проверки на здравните институции и Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" за преодоляване на кризата с недостига на животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти сред които инсулин, лекарства за епилепсия и ревматоиден артрит. Това договориха Министерството на здравеопазването, фармацевтичния бизнес и Изпълнителната агенция по лекарствата.

Проблемът с паралелния износ на лекарства, който е причина за циклично изчезващите от нашия пазар медикаменти, може да се преодолее на първо време чрез директни проверки, каза след срещата заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев:

Това е една мярка, която бързо би довела до резултат. Ще направим всичко възможно българските граждани да бъдат лекувани с висококачествени лекарства и да имат достъп без затруднение да ползват тези медикаменти.

На базата на Европейската директива за свободно движение на стоки и услуги паралелният износ е законен, но когато става дума за животоподдържащи и спасяващи лекарства, е правилно държавата да се намеси, посочи Деян Денев, директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители. Между 50 и 150 са изнасяните продукти от нас за чужда държава заради по-високата изкупна цена там и много ниската им у нас, посочи още Денев и конкретизира какъв е делът на паралелния износ.

Според Асена Стоименова, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, в момента, ако някой има намерение да извърши износ на лекарства, трябва само да уведоми ИАЛ за намерението си. Преди година беше отменен законов текст като противоконституционен, според който износителят трябваше да уведоми ИАЛ и след проверка на Агенцията дали българският пазар не е ощетен, тогава имаше право да изнася за друга държава.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Гергана Хрисчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна