Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Такева: Около 1000 учители нямат висше образование

Янка Такева
Снимка: БГНЕС

Около 1000 учители нямат висше образование, а голяма част имат висше образование, но не по специалността, по която преподават, както и нямат педагогическа правоспособност. Това каза в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители:

Миналата година се пенсионираха 9000 учители и 6000 учители обратно бяха върнати в образователната система, защото нямаше хора, които да заемат техните места. Обикновено учителите, които нямат педагогическа правоспособност, са учители в по-малките населени места. Това са най-често преподавателите по чужди езици, по математика и информатика, начални учители.

Във Варненска област в началото на учебната година се търсеха някъде около 300 начални учители, добави още Такева:

Има недостиг и на учители по чужди езици. В цяла България имаме само 46 учители по френски език и това затруднява чуждоезиковото обучение на децата. Учениците са принудени да изберат нередовния учител по английски език, само и само децата да изучават чужд език, защото той е задължителен по учебната програма. Никой висшист, който завършва френска филология, не иска да влезе в училище.

Цялото интервю с Янка Такева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени