Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Чеков: Фийон явно не влиза в сметките на някои среди във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По повод грандиозната манифестация, която организира вчера кандидатът за президентските избори на традиционната десница във Франция Франсоа Фийон, българският журналист и писател Божидар Чеков, който дълги години живее във Франция, коментира, че въпреки ледения мартенски дъжд хиляди французи са го подкрепили топло, за да продължи в президентската надпревара.

И струва ми се, че ще продължи, каза Чеков. Във връзка с вчерашния митинг той коментира:


Беше нещо изключително. Повече от 100 000 души, дошли от цяла Франция, за да подкрепят Франсоа Фийон. И в неговата реч той разкри някои неща, които се чувстваха. Това е, че апаратът, голяма част от елита е против него и 250 избрани вече кметове и депутати са напуснали движението и не го подкрепят и това е една много силна карта от негова страна да играе "народа срещу бюрокрацията", срещу елита, който е концентриран в Париж. Тази струна е много чувствителна. Както струната, че жена му е била платена с държавни пари, така и решенията, които се взимат от централната власт без да държат сметка за базата, това  също е една много чувствителна струна. И именно затова той призова неговите поддръжници да се съберат.


По повод обвиненията за нерегламентирани плащания към съпругата и децата му, заради които се коментира, че е желателно Фийон да се оттегли, Чеков отбеляза, че според много от привържениците на традиционната десница става въпрос за интрига с компромат, която е организирана от противниците му, за да дискредитира Фийон:

Никой друг политик няма този вид поддръжка като Фийон, но явно не е предвиден, явно не влиза в сметките на някои среди във Франция, които решават на мястото на другите. Това се случва навсякъде, но в една демократична страна, каквато е Франция, ми се струва, че се надига просто гняв срещу тези политикарски комбинации.

И тези пускания в пресата на фактури, на заплати, на възнаграждения са организирани и хората просто се бунтуват срещу това нещо, отбеляза Чеков. Според него Фийон ще опровергае социологическите проучвания, които му отреждат място извън първите двама, които ще достигнат за балотажа на президентските избори във Франция. Божидар Чеков припомни, че Фийон е бил голямата изненада на първичните избори, когато за фаворити са сочени Ален Жупе и Никола Саркози.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна