Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Иван Павлов: Страхът е основна движеща сила

Снимка: siff.bg

Премиерата на филма "Спомен за страха" на режисьора Иван Павлов в зала "Люмиер" от 18:30 ч. Филмът получи наградата на критиката от фестивала "Златна роза" за 2016 г. По този повод режисьорът заяви:

Наградите са хубаво нещо, защото всеки един от нас има суета. Тя трябва да се потиска и винаги да бъде нащрек. Дай Боже, наградата е заслужена.

Историята на филма е много лична, допълва още Иван Павлов:

Обръщам се към периода на 60-те и 70-те години. Единият от героите ми е писател, които е интерниран. Другият от персонажите няма връзка с брат си, защото той е избягал. Опитва се да се свърже с него чрез "Свободна Европа", но го арестуват. Филмът е изповед. Има неща, които са се случили и с мен. Във филма има гротеска, тъй като самият филм е гротеска. Живеем в свят, в който страхът е основна движеща сила. На мен и на много други хора не им се иска да бъде така. Много ще радвам, ако хората дойдат и видят този филм. Всичките нещастия, независимо дали са били от преди 1989 г. или след 1990 г., идват от три неща – първо, от характера на нашите взаимоотношения, скалата на ценностите, която се деформира, и условията, в които живеем.

Цялото интервю на Донка Стамболийска с Иван Павлов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна