Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Политов: Българското председателство може да се използва, за да започне разговор за общ европейски геополитически съюз

Масовият наплив на бежанци на територията на ЕС води до надигане на вълна от популизъм срещу тях, което може да дестабилизира страните, но бежанците не са единствената външна заплаха. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" анализаторът Александър Политов. В архитектурата на паневропейската сигурност се очертават 3 основни полюса с различно разпределение на сила – Русия, Турция и ЕС, обясни той. Първите две имат много целенасочена политика и могат ефективно да упражняват сила, а ЕС разчита на икономическата си сила и притегателността на интеграцията на кандидат-членките, но те все още не са готови, обясни той. Според учения ЕС трябва да започне да участва в новото разпределение на баланса на силите, като започне да придобива идентичност в сферата на сигурността, като придобие повече отбранителни способности, убеден е Политов, според когото е необходима по-засилена интеграция по въпросите на сигурността на Европа:

От геостратегическа гледна точка, членството в ЕС е изключително необходимо за България при наличието на реални структурни заплахи и при една доста непредвидима Америка в момента. Българското председателство може да се използва именно в такава посока – да се катализират процеси, да започне разговор за един общ геополитически съюз, което е, може би, най-важното нещо, което трябва да се случи в ЕС. Това е една от сферите, където трябва да има задълбочаване на европейкската интеграция. Други сфери, като например в образованието, могат да си останат приоритет на националните правителства.

Експертът не се ангажира с прогноза за резултата от изборите в Холандия, но подчерта, че засилването на популистките партии в различните страни може да навреди на европейската им интеграция:

Въпросът е, че популистките партии могат да нанесат вреда на европейската интеграция, което да доведе до процеси на фрагментация в самия ЕС. Всяка фрагментация води до по-голяма анархия, тоест липса на едно централно управление, дилеми за сигурност и напрежения между отделните играчи, а това може да доведе и до конфликт. Същото се случва и в етническите общности на Балканите, както е и примерът с Македония, което също е доста притеснителен момент.

Интервюто на Таня Величкова с Александър Политов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна