Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над хиляда смени в състава на секционните комисии бяха направени в 1-ви МИР в Благоевград

Снимка: БГНЕС
Над хиляда смени в състава на секционните комисии бяха направени в 1-ви МИР в Благоевград. Може ли това да доведе до проблеми при отчитането на вота на избирателите, очакват ли се изненади в активността заради страха, който витае в районите със смесено население?
 

Една от големите секции в областния център по обяд регистрира пик в изборната активност – близо 40% от хората в списъка вече бяха гласували. Кои са най-честите и очаквани грешки, обяснява председателят на комисията:

Грешките най-често са, когато искат да дадат и преференциалния си вот, много често се повтаря една и съща.

Пиковите часове по традиция са от 10 до 12, след 16 часа и към края на изборния ден, споделя председателят на комисията. Според нея контролираният вот обикновено се прокрадва след 17 часа:

Защото застъпници, съветници, вече са на наясно как се гласува. Дават своята точна и конкретна информация.

Безпристрастността на секционните комисии се гарантирана, но не и професионализмът. Според нея много от членовете са отчайващо некомпетентни и неподготвени:

За пореден път се сблъсквам с хора, които идват, без да са положили усилия. На инструктажите не са присъствали, не са прочели методическите указания.

И ако в по-големите градове не се очаква сериозен сблъсък с политическо вербуване на избиратели, то в по-малките населени места индикациите за истинска война не са от днес, особено в смесените райони, където ситуацията е много неприятна, признава Феим Иса, кмет на едно от най-знаковите села – Рибново:

След толкова години демокрация е нормално изборите, които се провеждат в България, да бъдат честни и справедливи, да няма купен вот. Трябва да бъда искрен и на ви кажа, че избирателите в село Рибново са несигурни в това, което им предстои, хората са разделени, което е изключително неприятно. За съжаление вината е на хората, които са по върховете в политика. Едва ли един кмет на населено място би могъл да предотвратява такива процеси, защото тези процеси са съпроводени със средства.

Репортажа на Кети Тренчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна