Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Сиджимов: За справяне със замърсяването на въздуха с фини прахови частици е необходима национална политика

В помощ на общините от МОСВ разработват Национална програма за качеството на въздуха

Снимка: БГНЕС

Необходима е политика за справяне със замърсяването на въздуха с фини прахови частици на национално ниво, а не само на общинско. Това обясни в предаването "Преди всички" Николай Сиджимов, председател на Асоциацията на еколозите на общините в България. Поводът е осъждането на България от Европейския съюз за неспазване на директивата за качеството на въздуха в периода 2007-2014 година.
В ефира на "Хоризонт" Николай Сиджимов отбеляза: 
Ние многократно сме казвали и досега не се взеха никакви мерки за това, че продължават социалните помощи да се дават под формата на въглища и сурова дървесина, а те отиват точно в най-слабите социални слоеве, където основно са най-неефективните уреди за отопление. 

Също така трябва да се съгласуват и други неща – да се подпомогнат такива системи, които могат по по-ефективен начин да доставят топлина на хората – централно отопление, да има по-ефективни схеми за обществен транспорт, да се наблегне на това какви автомобили се движат по пътищата.

В помощ на общините от Министерството на околната среда и водите разработват Национална програма за качеството на въздуха, посочи Георги Михайлов, държавен експерт в Дирекция "Опазване чистотата на въздуха": 

Именно чрез този план, а и това, което се наблюдаваше до момента – че общините не са способни да решат изцяло въпроса на местно ниво, ще се предвидят такива национални мерки, които общините не могат да изпълняват сами.

Михайлов уточни, че са предвидени  административни, законодателни, финансови и  технически и мерки. В бъдеще ще бъде разработена и Национална програма за намаляване на емисиите на определени замърсители, допълни експертът в ефира на "Преди всички".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна