Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Млади виртуози“ – 13 издание на международния конкурс

Милка Митева
Снимка: архив
Галаконцертът и награждаването на победителите от 13-ото издание на Международния конкурс „Млади виртуози“ е утре – събота, 8 април от 11 часа в Концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков“
Цяла седмица  малките участници от всички краища на света представяха пред авторитетното  международно жури своите програми за различни възрастови групи в категориите: Цигулка, Виолончело, Флейта и Кларинет.
През 2004 година, по случай 100-годишнината от основаването на първата българска музикално-образователна институция, се учредява и Международният конкурс „Млади виртуози“. Инициативата е на Милка Митева - директорката на НМУ „Любомир Пипков“. Оттогава конкурсът се провежда ежегодно. От  2013 година "Млади виртуози" е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – ЕMCY (European Union of Music Competitions for Youth). Конкурсът е отворен към всички млади изпълнители от целия свят и дава нови възможности за участниците да се състезават и контактуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика, да представят своя талант пред големи музиканти.
От тази година организаторите на конкурса са решили  състезанието по цигулка да носи името на знаменития български цигулар професор Георги Бадев, а състезанието по кларинет - на професор Сава Димитров. За да се съхрани музикалната памет на България, още от предишните издания на конкурса част от специалностите носят имената на едни от най–ярките наши музиканти и педагози професор Сава Димитров, проф. Кирил Карел Стари, проф. д-р Добри Палиев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна