Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелин Шурелов: "Корабът Нощ" разширява българския театрален език

Снимка: http://www.ndk.bg

"Корабът Нощ" е представление, което работи най-вече с въображението на зрителя. На пръв поглед е статично, няма ги обичайните за българския театрален пейзаж изобилие и динамика на пространството и неговите трансформации в пищен мизансцен. Средата, мизансценът, са изключително аскетични, но е удивително в такава ситуация колко много пространство се разкрива от гласовете, от онова, което прозвучава в салона. Това разказа в предаването "Хоризонт до обед" Венелин Шурелов, сценограф на спектакъла, който се играе в Театър "Азарян":

Не работихме със завършена, окончателна драматургия, и това за мен е една от най-ценните възможности в един театрален проект. Възможност да се направи актуално, съвременно, живо произведение, съчетаващо моментното състояние на всеки от участниците. Изграждането на един самостоятелен свят, какъвто не е съществувал заложен в драматургията, е истинско предизвикателство. Сценичното решение е разположено в среда, която трябваше да бъде актуална на самата тема – изследване на сянката, невидимото, еротичното, на тези слоеве и пластове в света на Дюрас, свързани много директно със света, който всяка една от тези великолепни актриси изповядва.

Снимка facebookПубликата на Запад е много по-ангажирана с текста, тя е слушаща, чуваща публика. Тя не може да бъде съблазнена с образа. Тя е много по-умозрителна и съсредоточена. В този смисъл това представление разширява зоните на театралното, допълва и разширява театралния език в България, сподели още Шурелов, като продължи паралела с театралните изразни средства на западните сцени:

Това не е лесен спектакъл - и като текст, и като съдържание, и като постановъчен ход, но някак по инерция нашата публика счита трудностите по възприемането като недостатък. Това представление е европейско, то не е лесно, но в това са неговите качества. 

В "Корабът Нощ" участват Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова, Цветана Манева. Режисьор е Стилиян Петров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна