Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бари като място за поклоннически туризъм

БНР Новини
Момент от светата Литургия, отслужена от еп. Сионий на мощите на св. Николай.
Снимка: Руски храм-подворие "Св. Николай" в гр. София

Италия е сред предпочитаните страни, които българските туристи избират, особено по време на големите празници или в периода на отпуските. Много често Бари е важна точка по техния маршрут, като пристанище, където бързат колкото може по-скоро да се качат на ферибота и да продължат нататък. „Гонят” програма в очакване да посетят интересни и вълнуващи места. Така... пропускат самия град Бари! Исторически данни за него има още от 181 г. пр.н.е.
Възниква като рибарско селище, с името Бариум. През 109 година оттам преминава известният Траянов път, който утвърждава статута му на важен транзитен пункт. Но Бари съвсем не е само голям транспортен възел. Сред културно-историческите забележителности са катедралата на Свети Сабин, изграждана в периода 1170 – 1178 г., замъкът на фамилия Хоенщауфен, старинният театър Петруцели, Археологическият музей, Художественият музей и редица други... Сред най-значимите обекти, с които Бари привлича поклонници от цял свят, безспорно са храмовете, издигнати в чест на Св. Николай Чудотворец.
Християнският календар му отрежда два празника: зимен – на 6 декември, и летен – на 9 май. (Тогава е Денят и на град Бари, чийто закрилник е Св. Николай Чудотворец. В едноименната базилика грижливо се съхраняват неговите свети мощи). От цял свят пристигат хиляди поклонници, за да станат част от културните, историческите и религиозните тържества.
Как може да осъществим вълнуващо поклонническо пътуване до този град?




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна