Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на седмицата ще бъдат взети нови проби от водата в Хасково и Първомай

Снимка: БНР

Басейновата дирекция "Източнобеломорски район" няма ангажименти за контрола за качеството на питейната вода. Компетентните институции са Регионалната здравна инспекция и Дружествата "Водоснабдяване и канализация", които трябва да информират населението при установени отклонения в качеството на водите. Това коментира директорът на Басейновата дирекция "Източнобеломорски район" Георги Семерджиев.   

До края на тази седмица ще се вземат нови проби от водата в района на Хасково, за да се установи разпространението на уран в подземните води. Същото ще се предприеме и за района на Първомай. Според директора на дирекция "Планове за управление" Марин Маринов от Басейновата дирекция "Източнобеломорски район" не е укривана информацията  за съдържанието на естествен уран в питейната вода в Хасково и в Първомай

Малка част от резултатите от пробите на водата в Хасково надхвърлят допустимите граници за наличие на уран като тежък метал, а радиоактивността във водата е в допустимитите норми за човешкото здраве. Това каза пред "Хоризонт" заместник-директорът на Националния център по радиобилогия и радиационна защита Орлин Стоянов

Населението, което е пило вода с наличие на уран, не би могло да се изследва със специалните уреди за радиоактивност в човешкото тяло, каквито изследвания се правят за работещите на места с големи концентрации на радиоактивност, защото няма такива данни за изследваната до момента вода в Хасково, каза Орлин Стоянов. Той допълни, че преваряването на водата няма да елиминира този показател.

Интервютата на Радостина Билярска с Марин Маринов и на Гергана Хрисчева с Орлин Стоянов можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени