Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският независим филм "Шест и едно наум" ще се бори за награда на фестивала в Ница

Ница
Снимка: EPA/BGNES

След като два наши филма влязоха в официалната селекция на фестивала в Кан, поредно признание получи и друг български филм - пълнометражната приключенска лента "Шест и едно наум", дело на режисьора и продуцент Лъчезар Петров. Филмът получи 4 номинации на международния кинофестивал в Ница в категориите "Най-добър чуждоезичен филм", "Най-добър сценарий на чуждоезичен филм" (на Лъчезар Петров), "Най-добра главна женска роля в чуждоезичен филм" за Йоанна-Изабелла Върбанова и "Най-добра поддържаща женска роля в чуждоезичен филм" за Анастасия Левурдашка

Лентата не е показвана у нас, а премиерата и ще бъде в Ница на 14-ти май. Режисьорът на "Шест и едно наум" Лъчезар Петров, който беше гост в ефира на " Хоризонт", сподели, че екипът се вълнува и се надява след номинациите филмът да получи и награда:
Много се надяваме това да доведе и до някаква награда. Да видим. Радваме се за нашия филм всички. 

Лъчезар Петров открехна и завесата към сюжета:
Филмът е приключенски - нещо, което, бих могъл да кажа, напоследък не е правено в българското кино. Но все пак зад приключението се крие и друго послание - не приключението, което се случва на нашите млади герои, е най-важно, а има философия, друг замисъл, друг смисъл, който е на заден план. Той и затова се казва "Шест и едно наум"- това едно наум е най-важното.

Петров отбеляза, че филмът е независим, с малък бюджет - около 50 хиляди евро, собствени средства и помощ от фирми спонсори.

Повече за  лентата, която ще бъде показана премиерно у нас в края на май, ще научите, ако чуете звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна