Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Троян Гогов: Бих нарекъл себе си хамелеон

Актьорът Троян Гогов репетира на сцената на Драматичен театър - Пловдив “Анна в тропиците” от американския автор от кубински произход Нило Круз. Пиесата е отличена с награда "Пулицър" за драматургия и за първи път се превежда за българската публика.

Действието се развива през 1929 г. в Ибор сити – част от Тампа и център на пурената индустрия. През 19-и век кубинските имигранти донасят във Флорида заедно с основния си поминък и друга стара традиция – четящите лектори. Фабриките наемали образовани мъже, които да четат романи и новини на работниците, докато те неуморно свиват пури на ръка. Така пристигането на новия млад лектор във фабриката на Сантяго и Офелия Алкалар се очаква като празник. Когато Хуан Риос започва да чете на работниците "Анна Каренина", той несъзнателно се превръща в катализатор на скандални и страстни промени в живота на ненаситните си слушатели.

Да снимаш кино е еднакво отговорно с това да се занимаваш с театър. Има разлика в типа преживяване и настройка. Аз се считам за благословен в това отношение. Еднакво ми се занимава с театър и кино, сподели в предаването "Хоризонт до обед" Троян Гогов.

Относно участието си във филма "Роза Дамасцена" актьорът разказа:

Имаше копнеж по това да се занимаваме с неща, свързани с нас самите. Историята да си е наша, случките да са свързани с нас, с нашето битие, нашия живот. Една радост. И като краен резултат човек да си каже: "Ей, можело значи!" Всичко това може да се случва и тук, на нашата географска ширина, у дома, а не непрекъснато да обръщаме поглед извън България. 

Запитан може ли да опише своето поколение с една дума, Гогов каза, че би нарекъл себе си хамелеон:

Детството ми е минало при комунизма, до 18-20-ата ми година. Тогава станаха промените. Излизахме, скачахме по улиците, вдигахме плакати. Моето детство и юношество е минало в Козлодуй и едно врачанско село. Орал съм с дядо ми. Излизал съм с каруцата за сено рано сутрин, след като цяла нощ съм будувал с приятели. Работих в Атомната централа, след това ме приеха във ВИТИЗ (НАТФИЗ)...

Троян Гогов е роден през 1973 година. През 1998 година след конкурс става част от трупата на Драматичен театър – Пловдив. През 2010 завършва и "Режисура" в класа на проф. Надежда Сейкова и Лео Капон в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Режисьорският му дебют е със спектакъла "Подземни чайки" от Алфонсо Вайехо през сезон 2011-2012.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна