Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 10-тото издание на танцовия фестивал "Антистатик"

"Антистатик" с емоционално-наелектризираща програма за тялото, ума и сърцето

Верена Билингер и Себастиан Шулц (Германия) в "Романтичен следобед"
Снимка: Антистатик

От днес до 20-и май София ще се движи в ритъма на десетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". Това юбилейно издание ще бъде посветено на романтиката, защото "Антистатик", който е създаден през април 2008-а година, вече цяло десетилетие остава отдаден на моногамната връзка със съвременната хореография, въпреки трудностите и насрещните течения, както анонсират организаторите, допълвайки:
На пръв поглед допирните точки между романтиката и съвременното изкуство изглеждат малко. Но в нашия свят, в който дори интимните отношения често са сведени до стока на пазара, а насилието е част от ежедневието, правилата на играта са преобърнати. Съвременното изкуство своевременно регистрира тези промени и отговорно бърза да ги коментира. А пък „Антистатик“ намира за романтичен факта, че е наличен вече цели 10 години и остава в отдадена, моногамна връзка със съвременния танц и пърформанс.
Ива Свещарова, която е част от екипа на организаторите, сподели със слушателите на "Хоризонт", че:
За нас е много вълнуващ този ден - денят на откриването на фестивала, защото не е никак лесно 10 години да се прави такъв фестивал  и сме изключително щастливи, че го правим 10 години и издържахме, и преминахме през една дълга и много любовна авантюра през всичките тези години - затова е романтично издание.  

Също така решихме, че в този много забързан ход, в който живеем и в днешно време, когато непрекъснато се състезаваме с времето и забравяме за най- най- най- личните ни неща, за чувствата между нас, хората. Затова решихме и на това десето издание да подберем програма от представления, които директно се занимават с тематиката "романтика".

Фестивалът ще бъде открит с "Дуо" на Станислав Генадиев и Виолета Витанова по хореография на Брис Льору

Утрешното заглавие, което ще представи фестивалът е "Борса за любов", а на 18 може да се види забележителният "Романтичен следобед" на германските изпълнители Верена Билингер и Себастиан Шулц


Повече за фестивала, който включва също семинари и работни ателиета, може да научите от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна