Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да прочистим гардеробите и домовете си, за да бъдем полезни на тези, които имат повече нужда от нас

Нека прочистим гардеробите и домовете си и да бъдем полезни на тези, които имат повече нужда от нас. Това е призивът, който отправя Движението "Хващам гората“ и Съветът на жените бежанки в България.

Това, което можем да направим, е да се огледаме в домовете си какво ни е излишно, какво сме струпали, какво не ни е необходимо и вместо да го оставим до кофата за боклук, където то се озовава най-често, да оставим тези неща на 3 и 4 юни от 10.10 до 11.30 часа пред централния вход на Софийската духовна семинария, т.е. на улиците "Митрополит Кирил Видински“ и "Йосиф Петров“. Това призова в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Мария Златарова от "Хващам гората“:

В центровете за бежанци в страната в момента има над 800 деца. Тези деца имат нужда от дрешки, от играчки, съобщи Светлана Тодорова от Съвета на жените бежанки у нас:

Имахме една кампания съвсем скоро за адаптирани млека, за бебешки каши, за бебешка козметика, памперси, която беше много успешна кампания, но за съжаление това е една нужда, която е постоянна при тези деца. Всичко, което успяхме да съберем благодарение на хората, които откликнаха и на фирмите, които ни помогнаха, много бързо свърши, тъй като дечицата, които са от 0 до 4 години към момента, по данни на Държавната агенция за бежанците, са 250 деца, които ежедневно имат тази нужда. Бебешките продукти са много нужни. Друго, с което тази акция ще ни помогне, е спално бельо, принадлежности за домовете – кухненски прибори, кухненски уреди, дори мебели. Грижим се и за семейства, които вече са със статут и са настанени на външни адреси в София. За да направят домовете си уютни и нормални за живеене, те имат нужда от това, което може би в нашите домове не е нужно, така че нека да помислим в тази посока.

Цялото интервю с Мария Златарова и Светлана Тодорова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна