Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й. Божилов: Каналджийството е пробив в сигурността, ако не се преборим, ще останем изолирани

Снимка: БГНЕС


Председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов посочи в интервю за „Неделя 150“, че каналджийството е пробив в сигурността и ако не успеем да с преборим с това, страната ни ще остане изолирана:

Естествено всичко, което се случва в Европа, ни засяга - най-малкото,  че ние сме част от Европа, а да не говорим, че сме външна  граница на Европа. Засяга ни по този начин, че през България потенциално могат да минат радикализирани хора. Ето, даже снощи е имало инцидент с превозвани бежанци. Каналджийството - това е един пробив в сигурността в службите за сигурност. Всичко това се отразява на доверието, което партньорските служби биха имали в нашите служби, споделянето на ключова информация. Ако ние не успеем да преборим тези неща, ще останем изолирани. Съвместната работа на службите за сигурност - между европейските държави и партньорските държави, е ключов в борбата с тероризма.

Проблемът не е действието след една терористична атака, а как да се идентифицира заплахата и как да се предприемат превантивни действия. От ключово значение в борбата с тероризма е превенцията, подчерта още Божилов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна