Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 7 юни Театър 199 представя "Четири хиляди мили" от Ейми Херцог

В ролите: Меглена Караламбова, Николай Желев, Катерина Стоянова и Елена Иванова

Снимка: theatre199.org

На сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“ на 7-и юни е премиерата на спектакъла "Четири хиляди мили" - постановка на Владимир Люцканов. Пиесата носи на авторката си - американката Ейми Херцог, наградата "Оуби" за драматургия и номинация за "Пулицър".
В ефира на "Хоризонт" режисьорът Владимир Люцканов разказа, че пиесата представя отношенията между поколения, които са разделени от голям период от време:
Има сблъсък на не бих казал на две поколения, а на хора, които са през поколение, защото става въпрос за срещата на една 90-годишна баба със своя внук, който е на 21 години. Винаги е много любопитно когато се сблъскат тези две разбирания за живота и когато по някакъв начин се допълнят и разкрият всеки на другия разни тайни и неочаквани неща - така че беше много любопитно, много забавно. Пиесата е в един трагикомичен ключ  - общо взето написана и решена. 
Сигурно звучи много клиширано, ако се каже, че е много човешка, но наистина аз обичам тези такива човешки, приятни истори, които на пръв поглед са непретенциозни, а всъщност отдолу се крият много, много пластове.
Режисьорът отбеляза още, че пиесата е майсторски написана: Това е една много хубава, много нежна пиеса. При американските пиеси не е нужно да се говори за професионализъм, защото хората там учат как се пишат пиеси - така че от "занаятчийска" гледна точка тя е издържана във всяко едно отношение. 
В ролята на бабата зрителите ща видят Меглена Караламбова, на която партнират трима млади актьори абсолвенти. 
Повече за спектакъла ще научите, ако чуете интервюто на Донка Стамболийска с Владимир Люцканов - от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени