Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Цонкова: От малка искам да летя

БНР Новини
3
„Създаване на мисълта”, автопортрет.
Снимка: личен архив на Габриела Цонкова

Габриела Цонкова е художник от дете. Още от десетата си година тя се интересува от заобикалящите я форми, пространства, материя и как работят човешки същества.
Началното училище е завършила в Лицеум Артис, училище по изкуства и чужди езици. Участвала е в много изложби в България, също така и в международни конкурси.
Влюбва се в театъра и пространствата на сценографията, затова и заминава да учи в Кралската шотландска консерватория, която завършва, специализирайки в „Театрален дизайн”. Там дебютира с "Хамлет", пиеса, оценена като една от най-креативни и иновативни постановки на 21-ви век. Деканът на театралния департамент в Консерваторията специално пожелал той да режисира пиесата заради богатото ѝ въображение. В Шотландия участва като арт директор и сценограф в няколко филма, един от които е спонсориран от Кевин Спейси.
Габриела е автор не само на сценогафии и картини, но и на пиеси, и куклени представления. Магистратурата си завършва в Англия, Лондон, в University of Arts London, където е изкушена от оперната сценография и изпитва не само визуалното, но и звуково-пространственото. Създава ново средство/понятие в сценографията, визуализира звука, за да даде на зрителите по-силна допирна точка със сетивата си.
Търсейки нова публика Габриела заминава за Варшава. Последните две години пише опера на тема: „Душата и създаването на човека по подобие чие?” на латински и английски език. Също така в момента подготвя последната си международна изложба.



Снимки в галерията: личен архив на Габриела Цонкова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна