Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бронзовата къща" - една особена изложба

Снимка: http://www.sghg.bg

Софийската градска галерия e домакин на една особена изложба - най-новото произведение на българо-австрийския художник Пламен Деянофф - проекта "Бронзовата къща". По думите на куратора Борис Костадинов "Пламен Деянофф работи над този мащабен проект вече почти дванайсет години. Части от него са показвани в различни галерии и музеи, като отделни елементи са притежание на частни колекции".

Бронзовата къща е най-голямата скулптура-сграда в света, произведена изцяло и само от масивен бронз. Състои се от повече от 1 000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи. Борис Костадинов определя представянето на експозицията в София като завръщане на проекта в България, след като през изминалите години отделни елементи са показвани в едни от най- престижните музеи по света. Всъщност идеята е Бронзовата къща да бъде изградена на мястото на мавзолея на площад "Княз Александър Първи".  

За реализацията на проекта в София авторът Пламен Деянофф очаква подкрепа от Министерството на културата, както и от Столичната община.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна