Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати настояват заплатите на младите преподаватели в университетите да са най-малко 700 лева

Снимка: БГНЕС

Заплатите на младите преподаватели в университетите да са най-малко 700 лева, настояват от синдикат "Висше образование", КНСБ. По-думите на Лиляна Вълчева, председател на синдиката, най-онеправдани в момента са младите асистенти. Тя ще настоява за увеличение на заплатите с поне 20 процента:


Да следва някакъв ход във времето, защото е ясно, че не можем от раз да направим всичко. Твърдим, че пари в системата на висшите училища могат да бъдат систематизирани, затова и този анализ така е направен. Представете си една заплата от 860 лева срещу една друга заплата в друго висше училище от 2060 лева. 2060 лева е в Икономическия университет, Варна, 860 лева е в Минно-геоложкия университет в София.


Министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че му се иска висшите училища да инвестират повече в млади преподаватели:

Една част от професионалните направления трябва да се миминизира приемът и финансирането. Това са предимно професионалните направления, които са създадени през последните 20-25 години. Ние имаме наследена от времето на социализма една структура, мрежа от държавни висши училища, предимно специализирани. Приемът се намалява предимно в икономика, администрация и управление, туризъм, където анализите показват, че икономиката има нужда от кадри на позиции, предимно със средно образование.


Заради демографските промени и преструктурирането на университетите неизбежно е те да се освободят от някои професионални направления, смята министър Красимир Вълчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна