Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близки срещи с Мария Касимова

БНР Новини
Част от корицата на книгата „Близки срещи със смесени чувства”.

Мария Касимова-Моасе е журналист, експерт по етикет и протокол, също и писател, и занимаваща се с туристически бизнес. Много по-лесно е да си оптимист, е нейният основен жизнен лайтмотив.
За избора си на професия сигурно била повлияна от присъствието си в Младежка редакция на програма „Христо Ботев”, където е сътрудничила още когато е била в гимназията. Била е доведена в радиото от баща си - покойния актьор Хиндо Касимов, както се казва „да изкара някой лев през ваканциите”…
По-късно Мария наистина става журналист в централни вестници водещи списания, работи и в БНТ и Би Ти Ви, а съвсем наскоро издаде и първата си самостоятелна книга „Близки срещи със смесени чувства”. Книгата е пъзел от истории, които всеки сам си подрежда емоционалната си памет… малки истории за големия живот - пишe за този сборник от разкази и есета рецензентът Георги Тошев.
Мария е от онези журналисти, които се занимават с чисто човешките проблеми, и проследява не една и две съдби в изданията, за които работи. Признава, че нерядко човешките истории са я натъжавали, но… е продължавала упорито да се занимава с тях.
Освен журналист Мария Касимова е експерт по етикет и протокол… нека обаче никой не си я представя като една превзета дама, която пие кафето си с вирнато кутре. Мария е много естествена и по нищо не се различава от всички нас, а правилата на доброто държание ги е изучила, тъй като смята, че те са важни за общуването помежду ни. За нея доброто държание е просто да не бъдеш груб. И по нейни думи нека никой не си мисли, че е някаква непризната аристократка, която е работила само върху собствената си личност и духовност, а децата й са отгледани от гувернантки…
Днес Мария прекарва от времето си на един малък туристически остров в Испания, където помага на туристическия бизнес на съпруга си, друга част прекарва в България при двете си дъщери, а когато могат, всички се събират заедно, независимо къде.
Освен това Мария е много активна както като помощник на г-н Моасе в поддържането на къщата им за гости, така и в социалните мрежи, и времето й за почивка е доста ограничено…
Не е лошо да се живее между България, Франция и Испания, и на трите места можеш да се чувстваш щастлив, казва тя.
Всъщност подобен начин на живот може да води само една многофункционална българка, която се че чувства добре при многото си задължения, е нейният коментар за личния й живот.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени