Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговор за вярата и иконите в навечерието на Илинден

Снимка: bg-patriarshia.bg

Илинден е един от най-големите летни християнски празници – на 20 юли почитаме паметта на Свети порок Илия, който е един от най-големите старозаветни пророци. Той е живял около 900 години преди Христос. Пророците са били благочестиви, боговдъхновени мъже, чрез които Господ е говорил с хората. Това каза  иконографът Диан Костов, който гостува в ефира на „Хоризонт“ в навечерието на Илинден, допълвайки:


Но по-характерното и интересното за Свети пророк Илия е, че той е един от двамата души, които не са познали смърт. Той е бил взет с огнена колесница на небето, както пише в Библията, и преди второто пришествие на Христос пак ще дойде и всъщност ще бъде убит от Антихриста.

И другото нещо, което е интересно за него е, че той се явява като един предобраз на Христос . Тоест  - както господ го е взел с колесница на небето, така и Христос се възнася при своя Отец.


СнимкаВ иконографията изображенията на пророк Илия имат специално място, отбеляза Костов, като подчерта: Иконите имат много символичен смисъл и характер и там нищо не е случайно:

На самата икона се изобразява Свети пророк Илия, отдолу е река Йордан, неговият ученик Елисей и кожхуът на Свети пророк Илия, който пада върху неговия ученик. И всъщност това е много интересно. Защото това, че той оставя кожуха си на земята – защото той общо взето е имал един кожух, по който хората са го разпознавали (и не е случайно, че е кожух, а не някакъв друг предмет или дреха) -  това означава символично, че оставяйки кожуха си на земята, божието дело продължава – Елисей го взима, прави това, което прави неговият учител, точно преди да бъде взет от огнената колесница, разтваря водите на река Йордан и минава по суша. Тоест той по този начин символично заявява, че божието дело ще продължи и че силата остава на земята.

Интересно е след тази история ние да се  замислим какво оставяме като наследство, какъв е нашият кожух,  който оставяме на нашите наследници, каза още иконографът, като подчерта, че за зографите вярата е същностно необходима:

Пред един съвременен зограф има два пътя, каза още Костов:

Единият път е да прави добри копия и да бъде занаятчия. А другият път е да се опитва да прави свои авторски неща, да интерпретира даден сюжет или сцена  (разбира се, това трябва да е съобразено с истината, да отговаря на истината и на канона) и да бъде творец. И аз точно това се опитвам да правя – да бъда творец, защото другото не ми е интересно просто.

Още по темата чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна