Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли Източната могила - Караново жертва на институционални войни

На 25 юни 2010-а година бе открит реставрираният Археологически комплекс "Източна могила" – колесница и гробница на тракийски аристократ от I в. сл. Хр.
Снимка: БГНЕС

Преди близо месец група български археолози, архитекти, художници и журналисти започнаха инициатива за спасяването на уникалния археологически обект "Източна могила Караново" на територията на община Нова Загора. Той е заплашен от разрушаване и разграбване заради липсващ акт за собственост и прехвърляне на отговорност между институциите, а следващите месеци са решаващи - според експертите ако до края на археологическото лято не бъдат взети спешни мерки за консервацията на обекта, дъждовете и снегът ще го унищожат безвъзвратно.

В защита на обекта бяха събрани близо 200 подписа, а подписката бе изпратена до премиера, президента и министри. Инициативата получи подкрепата на европейски археологически институции.

Преди дни областният управител на Сливен Чавдар Божурски задвижи процедурата по издаване на акт за собственост и подаването на сигнал до Министерството на културата за вписването му в регистъра на обекти с права на управление от ведомството.

Пред "Хоризонт" архитект Димитринка Добрева, която оглавява Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата поясни, че от ведомството са искали да предоставят права за управление на обекта на община Нова Загора, но местната власт не е изявила желание за това. По думите й, община Нова Загора е сред малкото общини, които не са пожелали такива права, които са в унисон с децентрализацията на управлението и опазването на културното наследство:

С това изпълняваме изискването за децентрализацията. Много по-лесно е полагането на грижи - съхраняването, опазването, контролът. Освен това им дава възможност за кандидатстване за осигуряване на средства по оперативните програми като община. Те така или иначе по някакъв начин стопанисват обекта. Захранено е с електричество, някой плаща консумативите, късат се билети за влизане и разглеждане на обекта. Трябва да се даде възможност за изготвяне на проекти за консервация и реставрация, за експонирането на обекта така, както трябва да бъде експониран... Толкова ще е полезен за общината един подобен туристически обект, в комплект с всички останали археологически забележителности. Община Казанлък е пример за това... Правили сме много проверки и в Историческия музей в Нова Загора - там нещата въобще не са наред. Там има проблем с инвентаризирането на находките от този Източна могила.

Относно твърденията на специалистите за увреждане на могилата Добрева отбеляза:

Защитното покритие, изградено преди години, е компрометирано, то е временно. Констатирана е пукнатина в самото гробно съоръжение в могилния насип.

Министерството на културата няма да допусне Източната могила да бъде унищожена, посочи в заключение Димитринка Добрева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна