Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сава Драгунчев: Моноспектакълът ни връща ренесансовия поглед към театъра

Снимка: www.theatre199.org

За първи път у нас ще има спектакъл на азербайджанския Национален академичен драматичен театър. Постановката на Айшад Мамедов „Юда“ ще има своята премиера на Международния театрален фестивал за монодрама "Към звездите".

Форумът се провежда във Варна на специална сцена в Археологическия музей в града. Публиката ще се срещне както с моноспектакли на известни актьори като Иван Юруков и Мая Бежанска, така и с дебютиращи млади артисти като Радина Боршош, Филип Буков и Явор Вълканов.

В предаването "Преди всички" Сава Драгунчев, художествен директор и главен селекционер на фестивала, обясни, че подборът на заглавията е съобразен с контекста на Варна – Европейска столица на младежта и акцентът е върху младите:

От друга страна, този формат театър е по-комуникативен от конвенционалния театър. Нашите спектакли в осмото издание на фестивала са подбрани така, че да могат да задоволят много широк спектър публика. 

Фестивалът дава трибуна на млади творци, които вече са излизали на международна сцена, както и на студенти, които, по думите на Драгунчев, ще представят шедьоври в моноформата. Машината на театъра в общоприетия ѝ вид тук не може да помогне на актьора, отбеляза Сава Драгунчев:

В моноспектакъла актьорът е абсолютно сам. Тази форма предлага и камерно пространство, което не може да бъде обслужвано със сложна механизация. В този смисъл актьорът е сам, със своя талант, със своя глас, със своята чувствителност. Много шекспировски звучи – един такъв ренесансов поглед към театъра, в който артистите са били сами, под открито небе, въоръжени с таланта и гласа си.

Фестивалът се ползва с изключителната подкрепа на Международния форум на монодрамата и Международния театрален институт под егидата на ЮНЕСКО.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна