Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малкият бизнес има нужда от по-малко бюрокрация

Прохождащият бизнес не може да бъде поставян със същите претенции като един бизнес, който функционира вече повече от година. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Юрий  Анджекарски, председател на Сдружение "Професионален форум за образованието":

Трябва да се прекрати този бюрократичен натиск върху една стартираща фирма, която дори и да е със среден капацитет, не може да отговори на всички изисквания. Ако се направи проверка на втория или третия месец на една стартираща фирма дали има сключен договор по трудова медицина, естествено, че няма да има такъв договор.

Време е да се разделим с илюзията, с грешката, че ние сме малка европейска страна. Това просто не е така, добави още Анджекарски:

Нито един гражданин на Израел, Финландия или Белгия не би казал, че страната му е малка, така че ние нямаме никакво основание за комплекс за малоценност в самооценката и самоопределението на нашата страна. Няма логика да се чудим защо стартиращият малък и среден бизнес не е в същите условия, в които са и тези страни. Ние не сме вече новопостъпил член на Европейския съюз. Кохезионните програми, които ще продължат и в следващия програмен период, няма да спрат. Големият проблем не е в целевите поддържащи фондове на Европейския съюз, а в това, че ние не спазваме директивата на Европейския съюз, която е – "Мисли първо за малките в бизнеса“, тоест при всяка нова нормативна регулация да се оценява въздействието върху малкия бизнес.

Облекчаването на стартиране на бизнес и съответно облекчаването на закриване на предприятия е част от икономическия цикъл, т.е. колкото по-лесно се осъществява този процес по създаване и съответно прекратяване на дейността на едно предприятие, толкова по-добре е за икономиката, тоест по този начин се дава възможност на тези, които не са намерили реализация на пазара, да започнат нова инициатива и нова бизнес идея. Това каза за "Хоризонт" Жечо Жечев, главен експерт в Дирекция "Икономически политики за насърчаване на малките и средните предприятия:

Ако бизнес средата е благоприятна за стартиране на нов бизнес, хората стартират за минимално време, усилия и малко процедури нов бизнес. Чисто икономически погледнато 45% от предприятията са в сектор "Търговия“, ремонт на автомобили и мотоциклети, които са по-скоро микропредприятия и малки предприятия. Лесно се създават такива предприятия. Ако не постигнат целта си бързо, те закриват дейността си в рамките на определен период.

В много случаи управленската и процедурна тежест създават много повече трудности за микропредприятията до степен, в която само това се превръща в причина за прекратяване на реалната им икономическа и стопанска дейност, допълва Жечо Жечев. Затова Министерството на икономиката обмисля пакет от предложения, някои от които вече реализира:

Отпадане на някои услуги, намаляване на искови документи, намаляване на такси, съкращаване на сроковете, които са необходими за изготвяне на дадена услуга или документ. Надяваме се резултатът от тази дейност да доведе до намаляване на разходите на бизнеса и съответно на времето, което той губи в административни процедури.

Цялото интервю с Юрий Анджекарски и Жечо Жечев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна