Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две нови постановки на български произведения представя Софийската опера и балет

Снимка: Софийска опера и балет


Директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов представи пред слушателите на програма "Хоризонт" новите музикално-сценични изкушения, които ще предложи операта на своите почитатели през предстоящия сезон. Очаква ни наистина един много динамичен, разнообразен и богат на национални и международни събития репертоар с различни стилове и композиторски школи - една гаранция на баланса в репертоара, който наистина заслужава внимание, отбеляза Пламен Карталов, допълвайки:


Подготвяме откриването на сезона точно на Международния ден на музиката  - на първи октомври, и отново Рихард Вагнер с най-новата ни постановка - с "Парсифал" от немския майстор, ще открием тържествено нашия нов сезон. Паралелно с това са в подготовка четири заглавия  - две оперни и две балетни. Това са "Кармен" от Бизе и едно заглавие, една от най-хубавите страници в българската оперна драматургия  - това са "Янините девет братя" от Любомир Пипков. Два балета също така готвим  -  "Корсар" и "Нестинарка".


След нашия много необичаен гастрол  - с български оперни певци, с немски репертоар  - това е тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга", в Германия, един от най-големите акценти на новия сезон е гостуването на Софийската опера на две сцени, отбеляза още акад. Карталов:

Новата сцена и историческата сцена на "Большой театър" - в продължение две седмици нашият театър ще гостува с 6 заглавия през месец май 2018-а, което считам за едно от най-големите и престижни събития на българската национална музикална култура.


Паралелно с това е нашето внимание към летните фестивали и точно една такава провокация  - откриваме нова сцена на брега на морето, в комплекс "Албена", където ще представим един мюзикъл, допълни още Пламен Карталов и посочи, че фестивалът "Опера на върховете" на Белоградчишките скали също ще има нов репертоар. Имаме и много други събития, които мисля, че публиката ще сподели заради интереса си към нашето доста неконвенционално репертоарно вглеждане в едно огледало, което е всъщност естетическият вкус на един театър, отбеляза директорът на Софийската опера. Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна