Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Екстаз и гняв" на Стефан Щерев открива театралния сезон във Франкфурт

Стефан Щерев
Снимка: БГНЕС


Театралният сезон във Франкфурт, Германия, тази вечер ще бъде открит със спектакъла  "Екстаз и гняв. Изследвания върху авторитарния характер"на Стефан Щерев. Той ще бъде представен в Европейския център за съвременно изкуство.


Стефан Щерев, когото публиката у нас познава като актьор и от малкия, и от големия екран, както и като режисьор, свързан с независимия театър и главно действащо лице във фестивала "Антистатик", подчерта в ефира на "Хоризонт", че по проекта "Екстаз и гняв" е работил с германските артисти от групата LIGNA, като идеята е възникнала още преди още преди повече от две години:

След като завършихме първия проект, който сме правили заедно с моите колеги от LIGNA, с които заедно работим и по това представление  - държа да кажа, че не съм единствен автор, ние сме група, колектив, моето име е едно от всичките, които са тук. Преди две години, когато приключихме работата си върху проекта  "Тайно радио", веднага ми се роди идеята, че трябва да свършим една работа -  артистична, както се изразявам аз, свързана с Георги Димитров. Същият този "вожд и учител на българския народ", който по някаква дълга ръка на съдбата е свързан и с България, и с международното работническо и комунистическо движение. Фигурата му ми стана много интересна и много исках чрез театъра и чрез средствата на изпълнителското изкуство да се поразровим в тази тема -  но започнахме от там и в края на краищата стигнахме, дори Лайпцигския процес и той е част от нашето представление  - като архивни записи ако щете, но той също е част от изследването за тоталитарния характер, защото чрез него разглеждаме всъщност един от методите, с които си служи почти всяка тоталитарна държава  - да прави така наречените скалъпени процеси, скалъпени съдебни процеси които да използва в последствие срещу своите и политически, а и други противници. Така че през много неща минахме докато стигнем до днес. Снощи имахме генерална репетиция, в 12 часа приключихме. Имаме много добри усещания за нещата.... Присъстваха хора от театъра. Разговаряхме дълго какво е ясно, какво сме постигнали или какво не, така че днес, след половин час продължаваме с работата си и довечера ни чака и премиера.


Във връзка със съвременните измерения в привлекателността на авторитаризма Щерев сподели:

По някакъв начин се вижда и то дори и в съвременните демокрации, дори и в самото сърце на Европейския съюз, а дори тук  - в самата Германия не са изключения подобни изпълнения. Няколко от политическите партии (които, знаете, предстоят парламентарни избори в Германия, в момента е доста усилено политическото говорене) Алтернатива за Германия и Пегида, използват "привличащ език". Но както казва Умберто Еко, какво означава за него модерния фашизъм  - това е да отхвърлиш модернизма, че имаш вярата, че различието и разногласието са предателство, че антиинтелектуализмът е нещо привлекателно, мачизмът е също е част от този говор, страхът от различието, да си провоенен, да си милитаристичен, да имаш и омраза към слабия и уязвимиs, култ към измислен някакъв герой. Всъщност един избирателен популизъм, който виждаме и до някаква степен в Унгария, в някои от българските политически партии се чувства.....


Планирано е "Екстаз и гняв" да бъде представен и пред българската публика през пролетта на следващата година, каза още Стефан Щерев, като подчерта, че проектът е замислен като българско-германска копродукция. Нашият план е да го представим в рамките на фестивала за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" и не само, в момента подготвяме българския превод, допълни Щерев. Цялото интервю чуйте от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна