Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за протеста на бургаските села Винарско и Вратица

Винарско готово на гражданско неподчинение заради откриването на каменна кариера

Кариера за добив на инертни материали
Снимка: БГНЕС


Жителите на две бургаски села - Винарско и Вратица – протестират срещу откриването на каменна кариера в района, която според тях може да доведе до замърсяване на изворите, захранващи населените места с питейна вода.

За протеста под наслов „Без вода няма живот“ и с плакат „Господа политици, не унищожавайте питейните ни води в местността „Каята“ – те са ни единствени“, започнал с блокиране за час на вътрешния път в село Винарско, информира в репортажа си от мястото на събитието кореспондентът на БНР в региона Даниела Костадинова.

Жителите на селата изразяват притесненията си от евентуални необратими екологични последици:

Ще им дишаме боклуците и на туй отгоре ще ни вземат и водата.

Няма да имаме вода. Нямаме ли вода – значи селото заминава. Няма да имаме такова хубаво село. Тука сме на 30 километра от Бургас и селото ще изчезне. Искаме си онова, което ни го е дала природата. Да не ни го отнемат, защото те никога няма да могат да ни дадат това, което ни е дала природата. Просто оставят ни на гибел.

Трябва да има чиста вода, чиста природа. 

От замърсяването на околната ни  среда няма да имаме никакви зеленчуци, няма да имаме животновъдство – овцете ни, кравите ни, животните ни къде ще пасат, ако всичко това се замърси. Шумът, разбиването на пътищата, разбиването на къщите, които са покрай асфалта, покрай пътя. Напуквания има – въобще деформация по къщите от натоварването на пътищата ни.

Според заместник-кмета по строителството на Община Камено Георги Георгиев местната власт подкрепя протеста. Той обяви, че концесията е одобрена в предходния мандат на местното самоуправление и подчерта:

Не се знае. Там ще има взривове. Всичко е възможно да се случи. Методите за добив на кариерите са такива, че всичко е възможно. Всяко едно изчезване на един хълм или на една планина, така нареченото „скалпиране“ на върхове, не изглежда добре.


През 2010 година с решение на Министерския съвет терен от 400 декара в местността „Каята“ е отдаден на концесия за добив на инертни материали за период от 25 години. Местните жители обаче разбират за процедурата едва през 2014 г., когато е проведено обществено обсъждане. Според бившия кмет на селото Тодорка Вълева дискусиите са били проведени през един августовски следобед, когато местните жители не са могли да участват активно:

Хората почиват и не дойдоха на обсъждането. Дойдоха около десетина човека. Всичко мина проформа… Самите хора не можаха да разберат за какво става дума. Така убедително говориха представителите на фирма „Хидроминерал“. Едва по-късно разбрахме, че действително става дума за много сериозна фирма, която иска да разработи местността „Каята“, за да открие кариера там и да си прави бизнес.

По жалба на местните хора Бургаският административен съд отменя оценката за въздействие върху околната среда и водите, издадена от регионалната екоинспекция, като предстои дело във Върховния административен съд.

Според Таня Манолова, експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас, процедурата не е нарушена, такава е позицията и на директора на екоинспекцията Тонка Атанасова:

Процедурата по ОВОС е протекла законосъобразно. Тя също така е потвърдена от Министерството на околната среда и водите с решение на министъра.

Въпреки това според нея концесия за добив на строителни материали може да бъде спряна от Община Камено, доколкото общината разполага с механизъм, с който може да не гласува по-нататъшната реализация на инвестиционното предложение, тъй като по закон подробните устройствени планове на фирмата трябва да бъдат съгласувани с местната администрация.

Жителите на Винарско са категорични, че няма да допуснат в района на селото да има втора каменна кариера, завършва репортажа си кореспондентът на БНР в региона на Бургас Даниела Костадинова, като отбелязва, че те са готови да преминат към гражданско неподчинение, ако концесията не бъде отменена.

Целият репортаж можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна