Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив се провежда 61-вият конгрес на лекарите - писатели

От днес до неделя в Пловдив се събират над 50 медицински специалисти, за да четат поезия и проза. Всички те са членове на Международния конгрес на писателите - лекари, който провежда у нас редовната си 61-ва среща. Инициатор това да стане в Пловдив е известният ревматолог проф. Златимир Коларов. Той е председател на Съюза на писателите лекари „Димитър Димов“ в България, клон на Международния съюз на писателите лекари. 

За „Преди всички“ професор Коларов припомни, че авторитетната международна организация е създадена веднага след Втората световна война по инициатива на френския лекар - поет Пол Нюъл, провежда първия си конгрес през 1956 година и оттогава всяка година пишещите лекари се събират на различно място. Пловдивската среща е под наслов „Медицина и мир“:

Когато се обсъждаше темата, имаше предложение „Медицина и техника“ и т.н., а на мен болно място ми е мирът, и тогава предложих – нека да бъде „Медицина и мир“, и веднага беше прието 100% от всички без коментар. Мирът е може би най-важният момент в съвременната човешка история. Осъзнавам, че човечеството не си е научило урока по история и хуманност и продължава да воюва.

Още можете да чуете от интервюто на Силвия Великова в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна