Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местен празник и кулинарна изложба "Есен в буркани" край село Осен

Снимка: Елена Каркаланова
Край търговищкото село Осен днес започва празникът с изложба на местните читалища, който тази година носи любопитното название  "Есен в буркани". Организаторите ще зарадват посетителите с много дегустации и демонстрации, ще има, разбира се, и народни танци и музика:

Разликата е, че тази година темата е с надслов "Есен в буркани". Ще има изложение на домашно приготвена зимнина, художествено аранжирани кътове с пресни плодове и зеленчуци, ще има и читалища с техните характерни празници - на мекицата, на баклавата и гюзлемето. А читалището в село Дългач, например, ще се представи с изработени предмети под формата на плодове и зеленчуци.

Ще има демонстрации, дегустации на сладка, на туршии. Празник на мекицата организира читалището в село Буховци - те ще се представят с месене, дърпане, пържене на мекици, а освен това и с изложба на различни видове сладка, които се поднасят с хапването на вкусна мекица.

А защо точно мекица - обясняват кметицата на село Буховци Здравка Бонева и една от най-добрите майсторки на тестеното изделие Недялка Гецова:

Популярна, лесно се прави -  всяка българска жена може да прави мекици. Голямото количество мазнина - това ги прави по-вкусни.

Важното е да му намериш, както бабите казват, майсторлъка - отначало да го за забъркаш, да втаса добре и след това се пържи и се яде.

Фатме Ахмедова, която е секретар на читалището в село Драгановец, разказа, че ще се представят на празника с баклави и гюзлемета:

Жените от селото се събрахме и решихме да е празника на баклавата, тъй като ги баклавата е сладка - и на делник, и на празник събира всички хора на една маса да си хапнат сладко и сладки приказки да си кажат.

В село Осен ние ще участваме и със зимнини, но ние от Драгановец, тъй като вече станахме популярни с баклавата, ще изнесем някоя и друга тава баклава, но повече ще наблегнем на гюзлемето - там ще ухае на топли гюзлемета, който иска, ще опита от нашите гюзлемета, ще видят на място как се прави - как се точат кори, как се пече и ще си куснат.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна