Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение „Български музеи“ подкрепя Стефан Филчев

| обновено на 26.09.17 в 17:24

Сдружение „Български музеи“, най-авторитетната българска професионална музейна организация, в която членуват 104 музея и галерии, се обяви против освобождаването на г-н Стефан Филчев от поста директор на Къщата-музей „Иван Вазов“ в Сопот.

Декларацията е изпратена до министър Боил Банов, до председателя на Комисията по култура и медиите в НС Вежди Рашидов, кмета на Община Сопот Деян Дойнов и областния управител Здравко Димитров.

Настояваме да получим разяснения на въпросите - какво налага освобождаването на г-н Филчев от поста директор на Къща-музей „Иван Вазов в Сопот преди изтичане на законния петгодишен мандат и защо културната институция в града е лишено от личността, която за кратък период успя да възроди музея на Вазов, обясни в интервю за Радио Пловдив Борис Хаджийски, директор на Регионален исторически музей в Пазарджик и председател на УС на Сдружение „Български музеи“.

Припомням, че Стефан Филчев беше освободен от поста директор на 21 септември. Заповедта е на кмета на Сопот Деян Дойнов. Формалният мотив за уволнението на Филчев е, че той е филолог, а с промяна в  длъжностната характеристика на директора изискването е за специалност "история" или "археология". Заповедта за уволнението идва по-малко от 2 месеца, преди да изтече 5-годишният договор на Филчев, който бе назначен на поста по времето на предишния кмет Веселин Личев след спечелен конкурс.

С колегите не можем да разберем какви са истинските подбуди. Обяснението за мениджърски ход не е добро, подчерта Хаджийски.

От организацията припомнят, че при управлението на Филчев посещаемостта и приходите на музея са увеличени над два пъти, обновени са осем експозиции, отворени са нови културни обекти, спечелени са проекти пред Министерството на културата, извършени са дейности по реставрация и консервация на родната къща на Вазов. Той е и основен двигател на националните „Вазови празници“, които се провеждат в Сопот.

Сдружение „Български музеи“ настоява Стефан Филчев да бъде възстановен незабавно на поста директор на Къщата-музей „Иван Вазов“ в Сопот, тъй като има незачитане разпоредбите на Закона за закрила и развитие на културата и Закона за културното наследство и немотивирана промяна в изискванията за заемане на длъжността директор на музея по време на непреключил мандат.

Неправителствената организация ще настоява и за законови промени, които да не се допускат действия, които оказват сериозни сътресения в работата на българските музеи.

Ще разговаряме с министъра на културата Боил Банов, а също и с Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в НС, категоричен е Хаджийски.

Цялото интервю с Борис Хаджийски можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна