Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Макрон излезе с обещаваща за бъдещето на ЕС реч, контрастираща с тезите на евроскептиците

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Това е поредната визия, която виждаме за Европейския съюз, която може би контрастира с някои евроскептици в Европа, отбеляза в коментар по "Хоризонт" Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност по повод представената тази вечер в Сорбоната реч на френския президент Еманюел Макрон, в която той очерта визията си за реформи на ЕС. Божилов допълни:

Знаете, че още миналата година беше направен един обзор на състоянието и бяха предложени пет принципа за по-нататъшното бъдеще на Европейския съюз, около които да се фокусират дискусиите.  Действително Макрон излезе с една интересна, обещаваща за бъдещето на Европейския съюз реч, която може би контрастира с някои евроскептици в Европа, но аз бих поставил въпроса и по следния начин: бъдещето на Европейския съюз зависи много от това каква ще бъде позицията на Германия, както и на другите европейски страни  - знаем, че след изборите в Германия управлението на Ангела Меркел ще бъде в рамките на една коалиция, където не всички коалиционни партньори имат единно разбиране за бъдещето на Европа, за това колко дълбока да бъде интеграцията, в кои сфери да се развива интеграцията. Така че нека да кажем така  - имаме една еврооптимистична позиция, да видим как ще се развият и в другите страни визиите.


Анализаторът очерта сферите, където според него Франция и Германия ще имат общо виждане за развитието на ЕС и там, където вероятно ще се разминат:


Бих казал, че Франция и Германия  - в много от направленията за бъдеща Европа мненията им ще съвпаднат и съм сигурен, че това ще бъде в областта на засилване на европейската отбрана, засилване на европейската сигурност, борбата с тероризма, превенцията на радикализацията, миграцията (да не забравяме естествено). Това са неща, където Германия и Европа със сигурност ще си сътрудничат.  Не съм сигурен доколко Германия би подкрепила едни призиви за по-тесен монетарен съюз, по-висока концентрация на европейски усилия и европейска централизация в областта на паричния съюз, търговска регулация и така нататък.

Впрочем, за да говорим за Германия ние трябва да изчакаме и да видим какво ще бъде коалиционното споразумение, как ще се позиционират различните партии, съответно каква ще бъде общата германска визия, това е въпрос на преговори, отбеляза още веднъж Божилов, допълвайки:

Ние знаем какви са резултатите от изборите, но германската политическа култура обикновено изисква и сключване на едно доста детайлно споразумение, където се определят визии, където се определят принципи, които се спазват, естествено.

Целия анализ може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна