Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на културата връчи "Златен век" на Найден Вълчев

| обновено на 29.09.17 в 16:05
Снимка: БГНЕС


Писателят Найден Вълчев беше удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век“ с огърлие. Отличието беше връчено от министъра на културата Боил Банов по повод 90-годишнината на писателя и като признание за неговото дългогодишно поетическо и преводаческо творчество.

Пожелавам всички да станете 90-годишни като мен и да продължите своето творческо дело, което е принос в развитието на българската култура. Продължавам да пиша. Цял живот съм в плен на мерената реч. Пиша оригинални стихотворения и преводи - сподели Найден Вълчев.

Вълчев  е сред видните български интелектуалци, оставили ярка следа в културното пространство на страната. По негови стихотворения са създадени много популярни песни, сред които "Една българска роза", "Ние сме на всеки километър” и "Някога, но не сега”. В книгите "Попътни срещи“ Вълчев разказва за контактите си с родни интелектуалци и хора на изкуството, както и с чуждестранни поети. Превеждал е стихове от Русия, Беларус и Прибалтика. Вълчев е един от учредителите на Съюза на преводачите в България и негов бивш председател.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Еленица Маринова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна