Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В името на здравето

Снимка: архив

Вече не е новина, че лични лекари събират такси за издаването на извинителни бележки за отсъствие от училище и детска градина. От началото на учебната година практиката е масова, съобщават колеги от различни медии.
Учениците задължително представят бележка от лекар, когато отсъстват от занятия по болест. Документът се изисква и в детските градини, когато родителите искат да бъдат освободени от част от таксата.
Оказва се, че таксата за извинителна бележка е напълно законна, тъй като издаването на документа не е включено в пакета дейности, платен от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Всеки личен лекар определя размера на таксата сам – 1. 2,5 лв. или повече, зависи от джипито. Някои джипита избират да не събират такси от пациентите си. Това е договорен процес, могат да се договорят и на отделни цени, коментирал д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Таксата се води за административно обслужване. Важно условие е на видно място в лекарския кабинет да има изложен ценоразпис. Срещу платената сума пациентът трябва да получи касова бележка. За издаване на болничен обаче не може да се събира такса.
Работата е там обаче, че децата от 0 до 18 години не плащат такса преглед. Тогава?

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна