Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдеш журналист…

БНР Новини
Илия Вълков, Михайлина Павлова и доц.д-р Орлин Спасов (отляво надясно).
Снимка: Кирил Чобанов

В понеделник в Малта бе убита Дафне Галиция, виден разследващ журналист, участвала в разкриването на канала около панамските офшорни кампании. Половин час преди да бъде убита тя публикува в блога си пост, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция.
Преди няколко часа Евронюз публикуваха информацията, че колата бомба, в която загина Галиция е била задействана от разстояние.
Хареса ми израза „задействана от разстояние” - убийствата на журналисти се задействат винаги от разстояние. Къде точно се намират тези, които натискат копчето е въпрос с познати отговори…
Начало на разговора ни с доц.д-р Орлин Спасов, изпълнителен директор на фондация „Медийна демокрация” и Илия Вълков от АЕЖ-България за изводите на четвъртото подред тематично онлайн изследване за свободата на словото в България, което недвусмислено показва, че политикът се завръща като главен „телохранител” на информацията в медиите. Ще коментираме и доклада „Да бъдеш журналист: състояние на професията”, който е първият по рода си анализ на журналистическата професия в България, осъществен с инструментите на медийната антропология.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени