Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариано Рахой уволни каталунското правителство и насрочи извънредни избори

| обновено на 28.10.17 в 07:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Испания Мариано Рахой обяви първи ответни мерки заради ситуацията в Каталуния, след като с гласовете на сепаратисткото мнозинство регионалният парламент в Барселона обяви днес независимост.

След извънредно правителствено заседание и след като испанският Сенат го упълномощи да наложи пряк контрол от Мадрид върху автономната област, Рахой заяви, че уволнява цялото каталунско правителство и началника на каталунската полиция. Освен това разпуска парламента на Каталуния и насрочва извънрени избори в областта за 21 декември. Вярваме, че е задължително да се чуе гласът на каталунските граждани. На всички тях. За да могат те да решат какво да е бъдещето им и никой да не престъпва закона от тяхно име, обясни испанският премиер в телевизионното си обръщение.

Министерствата в Мадрид поемат правомощията на каталунската администрация, а испанското правителство ще поиска от конституционния съд да обяви за незаконно днешното обявяване на независимост на каталунците, каза още Мариано Рахой.

В решението си испанските сенатори изрично посочиха, че в името "на надеждната, обективна и балансирана информация" правителството на Рахой не бива да се меси в работата на обществените радио и телевизия в Каталуния.

Демонстрации в подкрепа на единството на Испания и защита на конституцията са планирани за днес в Мадрид.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна