Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космически храни за всички

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във времената на Студената война и съпътстващата я „гореща” конкуренция за покоряването на Космоса, България се превърна в шестата страна, изпратила на околоземна орбита свой космонавт. Но успехите в българската космическа история не се изчерпват с това събитие, той като сме не само сред първите „фермери”, създали в Космоса космически оранжерии, но и сред първите космически „готвачи” - с производството на лиофилизирани храни.   
Проф. д-р Габриела Маринова, доц. д-р Илиана Начева и инж. Илиана Лазова от Института по криобиология и хранителни технологии разказват за тези храни, които в наши дни могат да се използват вече от всички желаещи. Както и за функционалните пиво и хляб, разработвани в лабораториите на Института на базата на суровини без глутен.   
• 360 градуса: в деня, на който на Международната космическа станция преди 17 години пристига първият екипаж на Станцията, директорът на Института за космически изследвания и технологии при БАН проф. д-р Петър Гецов припомня фактите, свързани със създаването на най-мащабното до момента космическо съоръжение и очертава бъдещето на МКС, на която до днес работи българска апаратура.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна