Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години по-късно: Отново за Октомврйската революция

Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 100 години от Октомврийската революция в Русия. По този повод в Червената къща в София ще се проведе дискусия за наследството на революционните процеси през миналото столетие - епоха, белязана от идеологически противопоставяния, започнали през ноември 1917-та и завършила през ноември 1989-та година, казват организаторите и питат: По какво си приличат и по какво се различават революциите на 20-и век.  По този проблем разсъждава френският писател и философ Албер Камю, който е роден точно на седми ноември, но през 1913 година, в книгата си "Разбунтуваният човек": 

Всички модерни революции са довели до засилването на държавата. 1789-та доведе Наполеон, 1848-та - Наполеон Трети, 1917-та - Сталин, неспокойните времена на 20-те години в Италия  - Мусолини, Ваймарската република - Хитлер. Тези революции, особено след като Първата световна война унищожи останките от божественото право, все пак предложиха  - с нарастваща смелост, създаването на човешкото общество и истинска реална свобода. Нарастващото всемогъщество на държавата всеки път е наказвало тази амбиция.

Темата коментира в ефира на "Хоризонт" историкът и университетски преподавател доц. Александър Сивилов, който във връзка с написаното от Албер Камю, отбеляза, че: Всяка революция естествено е обречена на санкция от властта, срещу която се е опълчила, но отбеляза:

Имайте предвид, че в случая с Болшевишката революция, все пак първоначалната идея е съвсем различна. Друг е въпросът наистина до каква степен човешкото общество е възможно да бъде променено толкова рязко и бързо, защото виждаме, че явно тези революционни процеси, към които се стреми то през определено време, просто защото организацията  му в повечето случаи не е достатъчно добра, за да отговаря на нуждите на всички хора - революциите в крайна сметка се оказват един катаклизъм, който не винаги свършва работата, за която са направени.

Все пак Болшевишката еволюция в последствие довежда до едни кардинални проблеми в нашето общество, които се усещат и до ден днешен. И бих казал, че всичките социални придобивки, които имаме ние днес, са до голяма степен плод на това усилие, което тогава са правили хората в цяла Русия и всички страни, които са били част от бившата Руска империя.

Вероятността тази революция да избухване на друго място също е била много голяма...Самите болшевики не я чакат в Русия, Ленин смята, че тя ще бъде в някоя от развитите икономически индустриални държави, като Германия или Великобритания. Дори идеите на Маркс са реално направени на базата на това, което се случва в европейските страни. Но вероятно щеше да има такъв катаклизъм, защото просто Първата световна война оставя прекалено много тежки проблеми нерешени - не само в национално отношение, но преди всичко социални. Основата на това огромно сътресение е социална и тя съществува тогава не само в Русия.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна