Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов призова лидерите на ЕС за твърда позиция по проблема с мигрантите

| обновено на 20.11.17 в 18:18
Снимка: БГНЕС

За твърда европейска позиция по темата Сирия и за мигрантската криза призова премиерът Бойко Борисов.

Според мен тук трябва много ясно, точно и бързо европейските политици, лидерите, които са в Европа, да застанат на твърда позиция. Цялото ми уважение и към САЩ, и към Русия, и към Турция, и към Иран, но бежанците идват в Европа и когато се решава такъв въпрос, там трябва задължително да има европейски лидери.

В лекция пред студенти от Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ министър-председателят каза още, че емоциите не трябва да са водещи при ролята на Турция като стратегически партньор в Европейския съюз и НАТО. Борисов отчете като успех, че темата е поставена на масата, както и че ще се търси перспектива за региона в рамките на Българското ротационно председателство:

Първият ни успех е, че тази тема влезе и съм благодарен на всички европейски лидери, защото с всичките поотделно говорих и мисля, че те разбират, че ако не влязат Балканите в Европейския съюз, това ще генерира страхотно напрежение в бъдеще и нови сфери на влияние от другите велики сили, не крият интереса си към Балканите. 

Премиерът Борисов изрази тревога и от провалените преговори за управляваща коалиция в Германия: 

Това, че зациклиха преговорите в Германия, никак не е добър знак за Европа, защото най-мощната икономика вече доста време не могат да излъчат правителство. В много държави излъчването на правителство вече става проблем или трябва да се избира между по-малки злини.

Премиерът поднесе съболезнования на близките на загиналите в тежките катастрофи от последните дни: 
Съболезнования към жертвите от тези толкова нелепи катастрофи. Няма по-нелепо да си загуби човек живота и то по този начин. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна