Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оскар Уайлд – екстравагантният дразнител на викторианска Англия

Снимка: pixabay.com
Оскар Уайлд е един от най-талантливите писатели и драматурзи на викторианска Англия от 19 век, който и до днес си остава все така популярен като автор по целия свят. Доста хора го знаят по-скоро като една екстравагантна личност от 19 век и като един от основателите на декадентското движение в изкуството в едновремешна Великобритания. Изключително популярен и до днес със своите афоризми и анекдоти, както и с остроумния диалог, характерен за много от произведенията му.
Оскар Уайлд е роден през 1854 година в Дъблин (Ирландия) и получава завидно добро образование за времето си в колежа „Тринити“ и в Оксфорд – специализира класическа литература и философия. Още в университета се присъединява към т. нар. декаденти, чийто идеал тогава е „чистото изкуство“. Само че неговите стихотворения, неговият единствен роман „Портретът на Дориан Грей“ и другите му произведения са толкова реалистични и човешки, че се четат и досега. Пиесите му – „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“, „Колко е важно да бъдеш сериозен“, „Идеалният съпруг“ и още ред други се поставят в целия свят и днес.
Успехите на Оскар Уайлд на литературното поприще, сериозната му позиция на главен редактор на популярно списание и високият му обществен рейтинг обаче не го спасяват от съда. На 15 май 1895 година писателят е осъден на 2 години каторжен труд за „непристойно поведение и хомосексуализъм“. Бащата на младия лорд Алфред Дъглас го осъжда заради създадената между тях „екстравагантна интимна връзка“, за която е обвинен Уайлд.
След излизането си от затвора Оскар Уайлд се установява в Париж, където живее под името Себастиан Мелмот с оскъдната помощ, изпращана му от неговото семейство. Последните две произведения на автора са неговата изповед De Profundis и поемата „Балада за Редингската тъмница“ – картина на неговите преживявания в затвора. Умира на днешния ден през 1900 година, забравен и от приятели, и от врагове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна