Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти доказват финансовата полза от употребата на генерични лекарства

Снимка: БГНЕС

Разходите за медикаменти на НЗОК и пациентите могат да бъдат намалени, заяви в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт" здравният икономист Аркади Шарков, който, заедно със свои колеги, ще представи в БТА анализ, доказващ, че провеждането на прогенерична политика би довело до по-ниски разходи за лекарства:

Чрез Закона за достъп до информацията успяхме да вземем данни за една от лекарствените групи – лекарства за лечение на артериална хипертония, защото там е най-високият рейд сред сърдечно-съдовите заболявания за смъртност и заболеваемост в цяла Европа. Решихме да направим като "показно" по този начин за периода от 2005 до 2016 година как се потребяват, колко са продадени, колко са закупени и по този начин да видим какъв тренд има. Съответно, по пример от западни държави, примерно Щатите, сме разделили медикаментите на оригинални и генерични, с цел да покажем как влияе генерикът на потреблението в дадената група на цената, съответно на търсенето и предлагането.

Специално в дадената група, ако говорим за 2016-а, защото направили предикции за 2016-а и 2017-а на база на потреблението на предходната година, спестяванията за Касата за 2016-а – около 40 000, защото тя реимбурсира съвсем малък процент от тези лекарства, а за пациентите, които доплащат 75 процента от това, спестяванията са около два милиона, ако заместим оригинала с генеричния продукт. За 2017 са подобни, мисля че за Касата бяха около 30 хиляди спестяванията, но за пациентите бяха около 2,4 милиона. Това е по-скоро политика спрямо пациентите – да доплащат по-малко. Говорим отново за една микрогрупа от лекарства, тоест, този анализ може да бъде реплициран във всяка една друга група лекарствена, просто нямаме данни за нея.

Шарков изтъкна, че за да бъде признато едно лекарство за генерик, Европейската агенция по лекарствата трябва да е получила сигурни доказателства, че то е еквивалентно по свойства на оригиналното.

Интервюто на Диана Дончева с Аркади Шарков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна