Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сарафов оглави Националната следствена служба

| обновено на 06.12.17 в 19:21
Снимка: БГНЕС

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов беше избран от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за директор на Националната следствена служба. Той заменя на поста Евгени Диков, който стана член на Съвета.

Сарафов получи 100% подкрепа след двучасово изслушване, по време на което обеща приемственост, но и промени в Националното следствие. Той отговори на въпроси на неправителствени организации и членове на прокурорската колегия. Дебатът след изслушването беше кратък и от него стана ясно, че предварителни сондажи с редови следователи са очертали профила на директора на следствието, близко до този, до който отговаряла кандидатурата на Сарафов. 

След избора Сарафов обеща да промени, по думите му, абсурно ниската натовареност на следователите:

Не е допустимо трима следователи да изработят за една година едно дело за съд. Не е допустимо и двама следователи, колкото и да са подобрени данните за миналата календарна година, да изработят едно дело за съд. Надявам се след една година Националната следствена служба да има далеч по-добри резултати. Не 0.56 приключени дела за съд на година, а делата да бъдат увеличени не в проценти, а в пъти, каза Борислав Сарафов.

Той беше издигнат от главния прокурор, от бившия шеф на националното следствие Евгени Диков и от още трима обвинители. Обвинител номер едно не присъства на изслушването на Сарафов, но го подкрепи на финала.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна