Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив и Тимишоара се представят в мащабно издание по повод 10 години в ЕС

Пловдив
Снимка: Фейсбук


Издаването на книгата стартира с доста лесна цел -  тя беше малко повече да опознаем Румъния и съответно Румъния малко повече да опознае културната сцена в България, защото дори и 10 години след членството ни в Европейския съюз ние продължаваме да се наричаме млади членки на най-голямото европейско семейство, разказа в ефира на "Хоризонт до обед" Виктор Янков, заместник-директор на фондация "Пловдив 2019". Той представи мащабното издание-албум, съчетание на текст и образи на Пловдив и Тимишоара, на които предстои да са европейски културни столици. Изданието се фокусира върху културните и арт процеси:


В продължение на работата ние поканихме като главен редактор от българска страна Димитър Стоянович и от румънска страна Лана Бока.  Текстовете и материалите, които започнаха да се събират, някак изискваха по-голямо внимание и проектът завърши в книжно издание с близо 300 страници текст от 20 автори от двете страни.  Задачата му започна да става по-сложна.  Не ми се иска да казвам, че ние правим абсолютно аналитичен и академичен обзор на случващото, защото има доста магазинен характер като текстове. Смятам, че първата цел  - да опознаем Румъния, лесно се постигна. По-сложната цел е да разбираме Европейския съюз не просто като един голям бюрократичен елемент, който два пъти годишно ни прави мониторингов доклад, а да го поглеждаме през културните наслоявания в Европа.  Смятам, че с доброто разпространение на книгата както онлайн, така и като хартия, можем да говорим, че съвсем скоро ще имаме първата обратна връзка и от нашата публика.


Ако сравним България и Румъния смятам, че ние имаме доста идентичен подход по начина, по който мислим културата. Това, в което виждам основната разлика, е далеч по-силната доза оптимизъм и позитивна нагласа за бъдещето от румънска страна, изтъкна Янков: 

 Ако прочетете българските и румънските текстове паралелно, защото десетте теми (в изданието) се разглеждат успоредно, ще забележите, че ние имаме доста по-критичен и доста по-аналитичен поглед върху процесите - било то във визуалните изкуства, в дизайн, архитектура и театър от начина, по който румънците подхождат -  по-скоро с погледа в бъдеще какво би се случило, в следващите 10 години. Точно това прави книгата доста интересна за четене.  


Ако чуеш, че има книга за 10-годишнината на България в Европейския съюз, най-често си представяш, че това е един доста пропаганден и доста политически текст, но ние направихме точно обратното  - текстовете са много критични и аналитични, интересни за четене. И те имат по-скоро за цел вътрешно да погледнем и да успеем да комуникираме в рамките на европейското семейство по малко по-адекватен, по-съвременен и по-деликатен начин процесите, които са се случили тук.  

Повече по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна