Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Дундаков: Създаването на саундтрака на "Възвишение" беше вълнуващ и дълъг процес

кадър от филма "Възвишение"
Снимка: БГНЕС

За седма поредна седмица филмът "Възвишение" е на екраните в родните кина. "Възвишение" стана най-гледаното българско заглавие за последните няколко години, остана единственият български филм в топ 10 на най-гледаните филми у нас за 2017 година, а преди дни боксофисът му отбеляза гръмките 1 милион лева приходи от билети.

Музиката за филма е на Петър Дундаков. Отскоро оригиналната музика към филма "Възвишение" е налична за слушане в дигиталните платформи (Spotify и iTunes), а вече може да бъде намерена и на CD във всички книжарници.

Албумът съдържа общо 21 музикални теми. В интервю за предаването "Преди всички" Петър Дундаков заяви: Самата музика е писана по картината от филма. Тя е съобразена с това, което се случва на екрана. От тази гледна точка си е действително филмова музика, а не музика, пригодена към филм. Това е много вълнуващо и дава възможност да изградиш по-добре самата линия на музиката, да въздействаш на някои епизоди, за други да се опиташ да създадеш предчувствие за това, което ще се случи. В общи линии създаването на филмова музика е много вълнуващ процес. /…/ Създаването на филмова музика е много вълнуващ процес и е групово занимание, защото работиш с режисьор, продуцент, изпълнители. В случая това беше голям разширен оркестър на базата на Софийски солисти, под диригентството на Пламен Джуров. Идеята на саундтрака беше да смесим оркестровия звук с някои по-съвременни пулсации на моменти, за да създадем някакво усещане за съвремие. Беше вълнуващ и дълъг процес.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна