Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер е премиерата на "Чамкория" в Театър 199

Снимка: БГНЕС

След четвъртия роман на Милен Русков "Чамкория", едвам излязъл на пазара, вече е факт и първата постановка по него.

Едноименният моноспектакъл със Захари Бахаров под режисурата на Явор Гърдев ще има своята премиера тази вечер на сцената на Театър 199. Билетите са изчерпани.

В интервю за предаването "Преди всички" Явор Гърдев заяви: Ние сме се опитали да запазим едно важно нещо, което романът предлага, и това е противоречивостта и множеството аспекти на характера на този човек, макар и в по-сбит обем. Голяма част от нещата, които научаваме за епохата, също са запазени. /…/ Всяка произволно взета част от този роман е представителна за него. Това е важно качество за романа. /…/ Монологът на бай Славе е основната тъкан на спектакъла.

Гърдев обясни, че процесът на адаптация е бил труден, не толкова, за да се преструктурира големият текст, а заради това, че е трябвало да се откажат от множество епизоди: Най-трудното беше да свием обема до една продължителност от 2 часа, която да бъде възможна за сцена.

По думите му, книгата доставя много обемно познание за епохата, която е пресъздадена по интересен начин: Въпреки знанията, които съм имал за тази епоха, тя ми ги представи в една по-цялостна картина, възстанови това, което бях забравил и добави доста нови неща, но постигна една картина, която няма характера на историческа справка, а е някакво органично преживяване на епохата. Човек се чувства част от нея

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени