Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът, в който всичко се постига само чрез въображението

Снимка: pixabay.com


Изабел Юпер и Джеръми Айрънс са носители на приза „Европа“ за изключителни сценични постижения, основан през 1986 година от гръцката актирса Мелина Меркури и от френския министър Жак Ланг. Отличието е считано за най-високата театрална награда на Стария континент и с него са били удостоявани именити режисьори, артисти и хореографи, сред които блестят имената на Боб Уилсън, Патрис Шеро, Мишел Пиколи, Пина Бауш и много други. Церемонията по награждаването и съпътстващата театрална програма пред слушателите на „Хоризонт“ представи театроведът професор Калина Стефанова.

Тя подчертава, че за първи път голямата награда бе споделена от двама души и за втори път тя се връчва на актьори.

Стефанова разказа за церемонията, която е завършила с прекрасно четене – съвместно изпълнение на Юпер и Айрънс – по пиесата на Харолд Пинтър „Ashes to Ashes“ (Тленна прах - в превода на Искра Николова, бел. ред.)

Беше изключително емоционално особено от страна на Джеръми Айрънс, малко по-обрано, по-резервирано от страна на Изабел Юпер. Джеръми Айрънс, споделя впечатленията си театроведът за начина, по който са приели наградата двамата актьори.

Сред специалните награди професор Стефанова открои отличията, получени от нигерийския писател Уоле Шоинка, режисьора Фадел Жаиби, ръководител на националния театър на Тунис и гръцкия хореограф Димитрис Папайоану.

Театроведът разказа и за посещението си в полския град Вроцлав на две постановки на „Хамлет“ и „Бурята“, поставени на сцената на местния театър, които тя определи като

Образец на нещо изключително трудно, което е почти невъзможно да се постигне …  да се улови на сцената нематериалното, безплътното. Някак си те успяват да го направят и то без всякаква техника, без всякакви специални ефекти. Всичко се постига само чрез въображението и чрез най-обикновена игра със сенки и със светлина и основно – с човешкия глас и с човешкото присъствие. Надявам се следващия път вече да бъдат те сред наградените, защото наистина тяхната класа е много по-висока от голяма част от тези, които тази година получиха наградите.

Разговорът на Лъчезар Цветков с театроведа професор Калина Стефанова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна