Що за вкус има човек, който може да излее в салатата си половин чаша оцет, да изсипе четвърт шепа сол и накрая с удоволствие да си изпие сокчето или пък да изяде в рамките на половин час цяла тава обилно сиропирана баклава. Какво удоволствие доставя чаят, подсладен с три лъжички захар или кафето – с четири. И това са най-малките странности във вкусовите предпочитания на себеподобните ни. Има обаче и неща, които обединяват усещането за вкус на всички нас. В първото предаване от поредицата, посветена на вкусовете, ще видим защо природата ни е дарила с възможността да ги различаваме, как действат вкусовите ни рецептори, как семейният и националният модел на хранене определя избора ни на вкусове, колко са вкусовите усещания и възможно ли е пристрастяване към определен вкус. За всичко това разговаряме с проф. Стефка Петрова, наша водеща специалистка по хранене и диететика и с Илияна Саздова, гл.ас. в биологическия факултет на СУ.