Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За работната ръка и нейната липса като качество

Вицепремиер предложи три сценария за преодоляване липсата на квалифицирана и качествена работна ръка.

На първо място да се активират безработните. У нас официално като такива са записани около 200 000 души. Неофициално, каквато е статистическата практика през последните десетилетия, значително повече. Поне половината никога не са работили, нямат производствени навици и най-вече мотив да излязат на пазара на труда. Поне половината от тази половина са и показно неграмотни. Повече от половината от другата половина - функционално неграмотни.
Пак според вицепремиер половината от напускащите страната ни през последните години се връщат. Кои? Да не цитираме председател на комисия в Парламента, но голяма част от връщащите се са организирани колективи на временни договори за бране на портокали и маслини, ягоди и мандарини, в строителството и сезонни трудещи се по курорти и комплекси.
Или вече изключени от тамошната социална система. Само за справка – една трета от българите в Германия са на социални помощи. После връщащите се закачат на нашата. По-точно, точат я, без да са внесли и лев в нея. Но пък са електорат. Нужен и управляем. Можещите, образованите и отговорните не се връщат. Защото там им трябват.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна