Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мир вам… ”

Единственото възможно послание в Световната седмица на хармония между религиите е скрито в обикновения поздрав при среща

Снимка: архив
В Световната седмица на хармония между религиите си задаваме въпроси, които сякаш твърде очевидно са последвани от негативни и песимистични отговори.
Нима е възможно да съществува междурелигиозен диалог в свят, изпълнен с военни конфликти, човешки страдания и ежедневно отнемани животи на военни и цивилни мъже, на жени и деца? Дали причината за войните по света се крие в религията или е просто фатален финансов интерес, предизвикан от липсата на вяра и погубен душевен мир? Защо привидните белези на принадлежност към една или друга религия се оказват по-важни от същинските и фатално закрепостяват към проблеми, насаждани от хилядолетия? Каква е психологията на българина в диалога между религиите и загърбваме ли в съвременното българско общество добрите традиции от миналото, когато много често заедно сме посрещали и добро и зло - отговор на тези и други въпроси дават арабистът Мая Ценова и психологът Даниел Троев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна